Vijesti

Potvrđena optužnica za zločine u Vlasenici

12-10-2018

Državni sud je potvrdio optužnicu kojom je Rade Garić optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice 1992. i 1995. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Garića da je u periodu od aprila do kraja 1992. na području općine Vlasenica počinio progon bošnjačkog civilnog stanovništva i to ubistvima, mučenjem, silovanjem, prisilnim nestancima, oduzimanjem slobode te nanošenjem fizičkih i psihičkih povreda.

On se tereti i da je za vrijeme širokog i sistematskog napada koji su u periodu od 6. jula do augusta 1995. godine vršili Vojska Republike Srpske (VRS) i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva Zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN) Srebrenica, u svojstvu komandira Interventnog voda u sastavu Vlaseničke brigade počinio progon ubistvima, mučenjem te nanošenjem fizičkih i psihičkih povreda.

“Garić se tereti za učestvovanje u ubistvu 23 osobe bošnjačke nacionalnosti nakon pada Srebrenice u ljeto 1995. godine”, navedeno je prethodno iz Tužilaštva BiH.

Garić će se u narednom periodu izjasniti o krivnji.