Vijesti

Šušnjar: Narod iz Koritnika izgorio u Pionirskoj

12-10-2018

Svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju Radomiru Šušnjaru zvanom Lalco, za ubistva civila počinjena u višegradskoj Pionirskoj ulici, ispričala je o saznanjima da su osobe koje su nasilno uvedene u kuću Adema Omeragića izgorjele.

Safeta Zuban kazala je da joj je majka Bisera bila u mjestu Koritnik te da je ona s brijega iz sela Jelačići mogla posmatrati dvogledom to naselje.

“Sve se vidjelo, cijela župa. Jedno jutro narod je istjeran iz Koritnika. Išli su preko Drine u grad. Moja je majka ostala zadnja u koloni, rukom je mahala. I sav onaj narod, grupa od 50 do 60 ljudi”, rekla je Zuban.

Tvrdi da ih je pratila pogledom prema Višegradu sve dok nisu “zapucali s one strane Drine”.

“Pucali su i na nas, pa smo morali pobjeći u kuću”, kazala je svjedokinja, dodavši da je tada zadnji put vidjela majku.

Nakon dva dana, tvrdi Zuban, u selo Jelačiće došao je jedan čovjek i rekao da je narod iz Koritnika izgorio u Pionirskoj.

Naglasila je da joj je zaštićena svjedokinja VG-1 koja je tada ranjena ispričala šta se desilo, te da su odvedeni u podrum kuće Adema Omeragića.

“Zaplakala je i rekla: ‘Svi su nam izgorjeli’”, prepričala je svjedokinja Zuban riječi VG-1.

Zuban je prepričavajući tvrdnje svjedokinje VG-1 ispričala o saznanjima da je došla vojska koja ih je opljačkala, te odvajala žene i mlađe djevojke, a potom ih silovala. Među vojskom su bili braća Lukić i Lalco, tvrdi svjedokinja, dodajući da Lalcu zna iz komšiluka i da se radi o Radomiru Šušnjaru.

“Znam da je jedno vrijeme prije rata radio u Francuskoj”, kazala je svjedokinja.

Na pitanja Odbrane da li zna kada je Lalco radio u Francuskoj, svjedokinja je rekla da nije vodila evidenciju o Radomiru Šušnjaru.

Zuban tvrdi da je jedne prilike u Visokom razgovarala i sa svjedokinjom VG-7 i Hasibom Kurspahićem, te da su joj i oni potvrdili iste navode kao i VG-1.

“Nije pronađena ni koščica od tog naroda”, kazala je Zuban.

U kući Adema Omeragića bila je i beba stara dva dana, čiju je nanu Aišu Kurspahić, kao i bebinu majku, vidjela u koloni.

Radomir Šušnjar optužen je za učešće u ratnom zločinu počinjenom kada je u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu prisilno zatvoreno i zapaljeno više osoba bošnjačke nacionalnosti.

Šušnjar je optužen da je, s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i paravojnih formacija, učestvovao u nezakonitom zatočenju, pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, nakon čega je kuća zapaljena, a optuženi i drugi pripadnici VRS-a i paravojnih formacija su pucali iz vatrenog oružja na kuću kako bi spriječili civile da pobjegnu.

Nastavak suđenja je 19. septembar.

Izvor: detektor.ba