Vijesti

21. septembra u Barceloni je uručena ICIP nagrada za izgradnju mira 2023.godine

21-09-2023

Udruženje „Žena-žrtva rata“ Sarajevo i Udruženje "Zaboravljena djeca rata“ ovogodišnji su dobitnici nagrade Peace in Progress, koju od 2011. godine Internacionalni katalonski institut za mir (ICIP) dodjeljuje pojedincima, organizacijama ili institucijama za promociju mira na jedinstven način.

Nagrada je dodijeljena za interdisciplinarni projekat "Kao da je neko još uvijek u šumi“ koji je implementirala produkcija Culture i Conflicte na čelu sa Gđom. Teresom Turiera i njenim timom. Putem ove trilogije koja uključuje dokumentarac, predstavu i film predstavljene su životne priče žena preživjelih i djece rođene zbog rata u Bosni i Hercegovini.

Nakon prijema delegacije u predsjedničkim kancelarijama, događaj, koji se održava svake godine povodom Međunarodnog dana mira, otvorila je predsjednica Katalonskog Parlamenta Anna Erra, a uime svojih organizacija nagradu su primile Meliha Merđić i Amela Međuseljac (Žena žrtva rata), te Ajna Jusić i Alen Muhić (Zaboravljena djeca rata).

Međuseljac je izrazila zadovoljstvo koje joj pruža organizacija u kojoj djeluje ne samo radi podrške preživjelim žrtvama, već i radi potvrđivanja istine i uspostavljanja pravde. Podsjetila je da su zahvaljujući svjedočanstvima preživjelih žrtava, koja su u većini slučajeva vrlo bolna, dosad osuđeni mnogi zločinci.

Predsjednica Udruženja Zaboravljena djeca rata Ajna Jusić ukazala je na to da su djeca rođena zbog rata u BiH „svojim tijelima i ličnim svjedočenjima odlučno promijenili kurs nacionalnog i međunarodnog prava sa ciljem kreiranja ravnopravnijeg društva sa pravednijim pravnim poretkom i zakonima“.

Predsjednik Međunarodnog katalonskog instituta za mir Xavier Masllorens je rekao da posljedice ratova i svih vrsta nasilja nikada ne prestaju, niti potpisivanjem mirovnog sporazuma, niti prestankom izravnog nasilja.

Predstavništvo Vlade Katalonije u BiH na čelu s Ericom Hauckom koji je također prisustvovao ceremoniji u Barceloni, pružilo je veliku podršku projektu Culture i conflicte i održavanju snažne suradnje između BiH i Katalonije