Vijesti

PROMOCIJA NAUČNE MONOGRAFIJE “ŽIVA LOMAČA – BIKAVAC U VIŠEGRADU (27. JUNI 1992.)“

30-05-2023

Udruženje “Žena – žrtva rata“ je, u prethodnih godinu dana realiziralo naučno-istraživački projekat izrade Naučne monografije o spaljivanju bošnjačkih civila (živoj lomači) na Bikavcu u Višegradu, 27. juna 1992. godine. Rezultat projekta je objavljena Naučna monografija pod naslovom “Živa lomača – Bikavac u Višegradu (27. juni 1992.)“.

Inicijator projekta i izdavač Monografije je Udruženje “Žena – žrtva rata“, na čelu sa gospođom Bakirom Hasečić. Rukovodilac projekta i autor Monografije je doc. dr. Ermin Kuka, viši naučni saradnik Univerzitet u Sarajevu – Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Promocija Monografije će se održati 30. maja 2023. godine, sa početkom u 18:00 sati u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića.

Na promociji, uvodna obraćanja će imati: prof. dr. dr. Faris Gavrankapetanović, direktor Bošnjačkog instituta, gospođa Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata“.

Promotori Monografije će biti: prof. dr. Rasim Muratović, naučni savjetnik i direktor Univerzitet u Sarajevu – Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, dr. sc. Amir Kliko, viši naučni saradnik Univerzitet u Sarajevu – Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i mr. Hamza Memišević. Moderator promocije je Meliha Jašarević Merdžić.

Promocija Monografije je ujedno i sastavni dio Programa manifestacija Medžlisa Islamske zajednice Višegrad za 2023. godinu.

Radujemo se Vašem dolasku na promociju.

Svi ste dobrodošli!