Vijesti

Hasečić: Očekujemo da će Šušnjar priznati i reći gdje su kosti žrtava

Suđenja - 12-09-2018

Suđenje Radomiru Šušnjaru, kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti za učešće u ubistvima 57 osoba na području Višegrada, pred Sudom BiH trebalo bi početi sutra.

Hasečić je naglasila kako će i sama biti svjedok u predmetu.

"Tri puta sam išla i u Pariz da bi ga identifikovala i svjedočila. To je bila teška borba za njegovo izručenje i šta će biti na suđenju vidjet ćemo", kazala je Hasečić.

Naglašava da se Udruženje "lavovski" borilo da Šušnjar bude lociran i konačno uhapšen te smatra da je imao vremena - 27 godina, da razmisli o zločinima.

"Nadam se da će 'nekadašnji komšija' i moj i živo spaljenih civila, smoći snage i pogledati u oči preživjelim žrtvama i članovima porodica i da će u sebi imati imalo ljudskog da kaže 'tu su kosti', da se kaje i kaže ko su nalogodavci jer znamo ko su izvršioci", poručila je Hasečić.

Ističe da porodice žrtava zaslužuju da znaju istinu da bi mogli dostojanstveno ukopati svoje najmilije.

Radomir Šušnjar je optužen za učešće u ratnom zločinu počinjenom kada je u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti.

Optužen je da je, s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i paravojnih formacija, učestvovao u nezakonitom zatočenju, pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, nakon čega je kuća zapaljena, a optuženi i drugi pripadnici VRS-a i paravojnih formacija su pucali iz vatrenog oružja na kuću kako bi spriječili civile da pobjegnu.

On je 24. juna ove godine izručen iz Francuske, a optužnica protiv njega je potvrđena u oktobru prošle godine.