Vijesti

Promocija Monografije “Živa lomača - Pionirska ulica u Višegradu (14.Juni 1992)”

27-05-2022

Inicijator pokretanja ovog projekta i izrade Monografije je naše udruženje. Osnovna svrha i motiv je bio da javnosti ponudimo dokumentovanu istinu o najstravičnijem zločinu nad Bošnjacima u toku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine, a to je zločin spaljivanja živih civila (žena, djece i starijih osoba), koji su prethodno opljačkani, a neke žene i djevojke su silovane i seksualno zlostavljane.

Kroz ovaj projekat smo opremili Spomen sobu „Živa lomača“ u Pionirskoj ulici.

Udruženje, u saradnji sa doc.dr. Erminom Kukom, na ovome neće stati. Već smo krenuli sa sljedećim projektom, a to je da na isti način dokumentujemo i drugi zločin masovnog spaljivanja bošnjačkih civila u Višegradu, tj. živu lomaču na Bikavcu.

Promociji je prisustvovao veliki broj zvanica, članova porodica živo spaljenih, gostiju.

Kao je protokolom i planirano,na promociji su se obratili:

Doc.dok. Benjamina Karić gradonačelnica – Grad Sarajevo, gdin. Rasim Muratović direktor instituta za istražinanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Bakira Hasečić predsjednica udruženja, promotori magistri Almir Grabovica i Hamza Memišević te doktor Muamer Džananović. Na kraju se obratio i sam autor doc dr Ermin Kuka.

Putem slijedećeg linka možete pogledati promociju monografije.