Vijesti

Posjeta iz Njemačke

01-11-2020

Dana 23.10.2019 godine imali smo posjetu iz Njemačke 11 predstavnika nevladine organizacije „BDP MV“ koji rade sa mladima u bivšem sjeveroistoku Njemačke regije Mecklendburg Vorpommern.

Posjeta Bosni i Hercegovini je edukativnog karaktera putovanja u druge zemlje. Osim Hrvatske i Srbije posjetili su Bosnu i Hercegovinu. Jedan od planova im je i posjeta Udruženja „Žena-žrtva rata“ Sarajevo kako bi bolje upoznali ličnu kartu udruženja, aktivnostima, saradnja sa mladima, učestovanje u naučno-istraživačkim radovima, kakav je život u Bosni i Hercegovini, te žive osobe koje su preživjele silovanje i seksualno zlostavljanje i uloga Njemačke u svemu tome.

Između ostalog upoznati su o psihološkoj i pravnoj podršci koje pružamo članovima, a sve u sklopu projekta koji finansira Njemačka organizacija “Amica e.V. – Freiburg i Federalno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ) uz pomoć (FLD) Fondacije lokalne demokratije u Sarajevu, te o procesima suđenja kada su u pitanju predmeti ratnog zločina.

Isto tako upoznati su o dosadašnjim implementiranim projektima u ovom slučaju bazirani na donatore iz Njemačke, koji su prepoznali problematiku i pomogli ovoj populaciji.

Iskazana je velika zahvalnost što smo izdvojili vrijeme i pružena prilika da se bolje upoznaju o udruženju i njihovim članovima.