Vijesti

Gdin Luca Leone posjetio Višegrad i stratišta

24-09-2019

Dana 20.9.2019. godine Gdin Luca Leone novinar, profesionalac, esejista, romanopisac, blogger, glavni urednik i suosnivač izdavačke kuće Infinito edizioni- Italija sa grupom iz Italije među kojima dva predstavnika Amnesty International su posjetili Višegrad, te stratište poznatije kao „Živa Lomača“ Pionirska, gdje je 14. juna 1992 godine u kući Adema Omeragića živo spaljeno preko 70 civila Bošnjaka, među kojima je bila i beba od dva dana koja nije uspjela dobiti ni ime.

Predsjednica udruženja Žena Žrtva Rata, gđa. Bakira Hasečić, je upoznala prisutne o mnogim zločinima koji su se dešavali tokom 1992 godine u Višegradu kao i o dvije „Žive lomače“ u ulici Pionirska i u naselju Bikavac, te o počiniocima tih zločina koji su osuđeni pred Haškim sudom (ICTY) Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora, Sredoje Lukić na 27 godina, te o postupku koji se vodi pred Sudom BiH, a radi se o licu Šušnjar Radomir zvani „Lalco“ koji je učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine bošnjačkih stanovnika iz sela Koritnik-Višegrad spaljivanju preko 70 civila, i o preživjelim. Istakla je da svaki zločinac treba da odgovara pred lice pravde bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Posmrtni ostatci živo spaljenih civila još uvijek nisu pronađeni. Tokom 1992 godine u Višegradu je počinjeno masovno i sistematsko silovanje i seksualno zlostavljanje žena, djevojaka, djevojčica.

Predsjednica gđa. Bakira Hasečić je učestvovala u projektu Luca Leone koji je napisao knjigu „Višegrad mržnja, smrt, zaborav“ na italijanskom i bosanskom jeziku, s ciljem da se zna istina o zločinima koji su počinjeni tokom 1992 godine u Višegradu.

Izraženo je veliko poštovanje i podrška predsjednici gđi. Bakiri Hasečić njenom angažmanu u Udruženju „Žena-žrtva rata“ Sarajevo, borbi za pravdu i istinu, te aktinostima koje udruženje provodi.

Ono što bi istakli jeste podrška koja se provodi u Italiji kroz razne kulturne sadržaje i kao takve nastavit će se i u budućnosti.